Matkavakuutus

 

Matkavakuutus sisältää matkustajavakuutuksen, joka antaa turvaa matkan aikana henkilölle sattuvien vahinkojen varalle ja matkatavaravakuutuksen, joka turvaa matkalle mukaan ottamasi sekä matkan aikana hankkimasi tavarat.

 

Matkustajavakuutuksen perusominaisuuksiin kuuluu hoitokulukorvaus matkalla alkaneen sairauden ja matkalla sattuneen tapaturman osalta. Lisäksi voit halutessasi lisätä vakuutukseen korvauksen matkatapaturman aiheuttamasta pysyvästä haitasta sekä matkatapaturman aiheuttamasta kuolemasta.

 

Onko sinulla jo tapaturmavakuutus, joka sisältää korvauksen tapaturman aiheuttamasta pysyvästä haitasta ja tapaturmaisesta kuolemasta? Jos vastasit kyllä, varmista, miten ja missä tapaturmavakuutuksesi on voimassa, jotta tiedät, onko se voimassa myös matkalla, jolle olet lähdössä. Et siis välttämättä tarvitse kyseisiä turvia matkustajavakuutukseesi, ellet halua päällekkäistä turvaa. Jos sinulla on vakuutuksissasi päällekkäistä turvaa ja sinulle sattuu vahinko, pysyvän haitan korvaus ja kuolemantapauskorvaus maksetaan kaikista voimassa olevista vakuutuksistasi. Hoitokulukorvaukset maksetaan vain yhden kerran yhdestä vakuutuksesta.

Matkan peruuntuminen, matkan keskeytyminen ja matkalta myöhästyminen

Matkan peruuntuminen, matkan keskeytyminen ja matkalta myöhästyminen ovat myös matkustajavakuutukseen sisältyviä perusominaisuuksia. Erityisesti matkan peruuntumisturvan osalta kannattaa olla tarkkana, että matkavakuutus on otettu ajoissa. Mikäli peruuntumisen syy ilmenee ennen matkavakuutuksen ottamista tai vakuutusta ei ole otettu kolmea vuorokautta ennen matkan alkamista, ei sinulla ole oikeutta matkan peruuntumisesta aiheutuvien kulujen korvaukseen matkavakuutuksen perusteella.

Matkatavaravakuutus (sisältää matkavastuu- ja matkaoikeusturvavakuutuksen)

Matkatavaravakuutus korvaa matkalle mukaasi ottamille tavaroille sattuvia äkillisiä ja odottamattomia vahinkoja, kuten matkatavaroiden rikkoutumisia tai varkauksia. Tämän lisäksi matkatavaravakuutus korvaa esimerkiksi matkatavaroiden myöhästymisen seurauksena hankittavien välttämättömyystarvikkeiden kustannuksia.

 

Matkatavaravakuutukseen sisältyy aina myös matkavastuu- ja matkaoikeusturvavakuutukset. Matkavastuuvakuutus korvaa ulkopuolisille aiheutuvista vahingoista johtuvia kuluja silloin kun sinä tai toinen vakuutukseen kuuluva on vahingon aiheuttanut. Matkaoikeusturvavakuutus puolestaan korvaa riita- ja rikosasioista aiheutuvia kuluja.

Vinkkejä matkustajalle

Matkaa suunnitellessasi varmista, että sinulla on matkavakuutus ja, että se on voimassa matkalle, jolle olet lähdössä.

 

Matkavakuutus on tärkeä olla voimassa ulkomaille matkustettaessa, mutta myös matkustettaessa Suomessa. Kotimaan matkoilla matkakohteen sijaintia koskevat kilometrirajoitukset vaihtelevat yhtiöittäin.

 

Ulkomaille matkustaessasi varmista, että vakuutuksesi on voimassa matkakohteessasi, eikä sitä ole rajattu pois esimerkiksi sotariskialueena. 

 

Tutustu Ulkoministeriön matkustustiedotteisiin matkaa suunnitellessasi ja ennen matkalle lähtöä. Suosittelemme myös tekemään matkustusilmoituksen aina ennen matkalle lähtöä.

 

Jokainen matkalainen tarvitsee oman matkustajavakuutuksen. Poikkeuksena mukana matkustavat lapset, jotka kuuluvat vanhemman tai isovanhemman vakuutukseen (ikärajat vaihtelevat pääsääntöisesti yhtiöittäin 15-20 ikävuoden välillä). Yhdellä vakuutusyhtiöllä on myös myynnissä matkustajavakuutus, joka kattaa samassa taloudessa asuvan perheen - yhdellä matkavakuutuksella.

 

Matkatavaravakuutus turvaa koko perheen matkalle mukaan ottamat tavarat. Muista tarkistaa vakuutusmäärä ennen matkalle lähtöä, jotta esimerkiksi elektroniset laitteet, kamerat ja muut arvokkaammat tavarat ovat vakuutettuna matkan aikana. On myös mahdollista, että kotivakuutuksesi sisältää turvan matkatavaroille. Tarkista tämä, jotta säästyt turhilta vakuutusmaksuilta.

 

Matkustatko harvoin? Vain kerran tai kaksi vuodessa Suomessa tai ulkomaille. Yksittäistä matkaa varten otettu määräaikainen matkavakuutus on hyvä vaihtoehto harvoin matkustavalle. Muutoin jatkuva matkavakuutus on helpoin ja yleensä edullisin tapa huolehtia vakuutuksen voimassaolosta.

 

Jos harrastat tai kokeilet erikoisempia lajeja matkan aikana tai kilpailet, pitää sinun tarkistaa vakuutuksesi voimassaolo tältä osin. Monien urheilulajien osalta voit saada vakuutuksen voimaan ottamalla lisäturvaa matkasi ajaksi.

 

Matkavakuutus sisältää matkustajavakuutuksen ja matkatavaravakuutuksen.

Matkustajavakuutus sisältää turvat matkasairauden, matkatapaturman, matkan peruuntumisen, matkan keskeytymisen ja matkalta myöhästymisen osalta.

Matkatavaravakuutus puolestaan korvaa matkatavaroille aiheutuvia vahinkoja. Matkatavaravakuutus sisältää aina myös matkavastuu- ja matkaoikeusturvavakuutukset.