Muiden ajoneuvojen vakuutukset (Mopo, moottoripyörä, mönkijä jne)

Moottoripyörät

Moottoripyörillä tulee olla liikennevakuutus siinä missä autoillakin. Vakuutusten hinnoittelu on perinteisesti perustunut moottoripyörän tyyppiin sekä teho/paino –suhteeseen. Todennäköisesti ennen tulevan ajokauden alkua muutamat vakuutusyhtiöt tuovat uusia hinnoittelumalleja myös moottoripyörille. Jatkossa pyörän haltijan eri ajoneuvoilla keräämä vahinkohistoria tulee vaikuttamaan vakuutusmaksuun – ei enää pelkät pyörän ominaisuudet.

 

Vapaaehtoinen ajoneuvovakuutus moottoripyörälle on rakenteeltaan hyvin yhteneväinen auton vakuutusten kanssa. Vakuutusta harkitessa ensimmäinen kysymys on, haluatko vakuutuksen kattavan omia törmäys- ja kaatumisvahinkoja – vai riittääkö turva varkauksien, ilkivallan ja palovahinkojen varalle. Yhtiökohtaisia eroja hinnoittelun lisäksi on mm. omavastuissa, vakuutuksen voimassaoloalueissa esimerkiksi rataolosuhteissa sekä ajovarusteiden korvattavuudessa. 

 

Seurataan tilannetta ja Vakuutuskettu tulkitsee mahdolliset muutokset, joita vakuutusyhtiöt talven aikana tekevät tuotteisiinsa, vakuutusehtoihin ja hinnoittelumalleihin. Löydetään yhdessä sopivimmat ratkaisut jokaiselle moottoripyöräilijälle ja -pyörälle ennen ajokauden alkua.

 

Mopot, moottorikelkat, mönkijät ja muut moottorikäyttöiset ajoneuvot

Liikennevakuutus kaikilla moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla täytyy olla – ja kannattaa olla. Liikennevakuutus kattaa näilläkin ajoneuvoilla aiheutuneet henkilövahingot, niin vastapuolen kuin kuljettajan tai kyydissä olijan osaltakin. Näin siinäkin tapauksessa, että ajoneuvo ei ole rekisteröity, mutta sitä käytetään yleisillä liikennealueilla.

 

Vapaaehtoiset ajoneuvovakuutukset näille ajoneuvoryhmille ovat vastaavia, kuin moottoripyörien vakuutukset, mutta yleensä hinnoittelussa ei käytetä vahinkohistoriaa – eli nämä ovat bonuksettomia, kiinteästi hinnoiteltuja vakuutuspaketteja. 

Liikennevakuutus on pakollinen jokaiselle rekisterissä olevalle ajoneuvolle. Vakuuttamisvelvollisuus perustuu Liikennevakuutuslakiin. Voit vakuuttaa ajoneuvosi lisäksi vapaaehtoisella autovakuutuksella (kaskolla).

Autovakuutuksella voit turvautua esimerkiksi liikenne- ja ilkivaltavahinkojen varalta. Moottoripyörän ja muiden ajoneuvojen vakuuttamisessa kannattaa miettiä omaa lähtökohtaa, haluatko turvaa myös itse aiheutettujen vahinkojen varalle, kuten esimerkiksi moottoripyörän kaatumisen varalle (kasko). Vai riittääkö pelkkä varkaus ja ilkivaltaturva (osakasko).