Auton vakuutukset

 

Auton ja muiden moottorikäyttöisten ajoneuvojen vakuuttaminen koostuu kahdesta vakuutuksesta, liikennevakuutuksesta ja vapaaehtoisesta autovakuutuksesta eli ”kaskosta”.

 

Liikennevakuutus

Liikennevakuutus on pakollinen käytännössä kaikille ajoneuvoille - vakuuttamisvelvollisuus perustuu liikennevakuutuslakiin. Lähtökohtana on siis, että kaikilla moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla on oltava liikennevakuutus. Tästä periaatteesta on muutamia poikkeuksia lähinnä työkoneille ja kevyille sähköisille liikkumisvälineille. 

 

Tarkempia tietoja vakuuttamisvelvollisuudesta löydät Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta http://www.lvk.fi/fi/vakuuttamisvelvollisuus/

 

Liikennevakuutuksen kattavuus on säädetty laissa ja korvauskäytäntöjen pitäisi olla kaikissa vakuutusyhtiöissä hyvin yhteneväiset. Erot liikennevakuutuksessa tulevat siis lähinnä hinnoittelun ja bonusjärjestelmän (vahinkohistorian vaikutusten) kautta. Vakuutusyhtiöillä on ollut perinteisesti varsin samankaltaiset hinnoittelumekanismit, mutta tilanne tulee mitä ilmeisimmin muuttumaan vuoden vaihteessa kun Liikennevakuutuslaki uudistuu. 

 

Liikennevakuutuslaki uudistuu 1.1.2017. Tämä avaa nykyistä enemmän mahdollisuuksia ja vapauksia rakentaa vakuutusyhtiökohtaisia hinnoittelumalleja. Nykyinen ajoneuvoon sidottu vahinkohistoria (bonus) tulee vuoden alusta muuttumaan henkilösidonnaiseksi, eli ajoneuvon haltijaan liitetyksi. Vahinkohistorian henkilösidonnaisuus mahdollistaa esimerkiksi yhden henkilön usean ajoneuvon vakuuttamisen samalla vahinkohistorialla. 

 

Kaikki yhtiöt eivät tee muutoksia vielä vuodenvaihteessa, mutta esimerkiksi LähiTapiola on jo kertonut aloittavansa uudenlaisten tuotteiden myynnin heti 1.1.2017.

 

Toisin sanoen Liikennevakuutuksessa ei voi jatkossa verrata pelkästään hintaa tai bonusta – vakuutuksen vertaileminen siis vaikeutuu. Jokaisen täytyy löytää itselle ja omille ajoneuvoille sopiva vakuutusratkaisu. Vakuutuskettu seuraa tilannetta ja on apunasi näidenkin vakuutusten vertailemisessa. Avaamme muutosten vaikutuksia ja autamme löytämään juuri sinun tilanteeseen sopivimman vakuutuksen. 

 

Vapaaehtoinen autovakuutus eli Kasko

Autovakuutuspaketit vaihtelevat tuotenimiltään eri yhtiöissä. Tarjolla olevat vaihtoehdot alkavat suppeimmasta eli niin sanotusta Osakaskosta. Tällöin ajoneuvo turvataan palojen, varkauksien ja ilkivaltavahinkojen sekä eläintörmäysten varalta. Osakaskoon sisältyy myös hinausturva, mutta tämä turva päättyy ajoneuvon iän mukaisesti yhtiöstä riippuen esimerkiksi kymmenen vuoden ikäiselle ajoneuvolle.

 

Laajemmat autovakuutukset kattavat lisäksi itse aiheutettuja törmäysvahinkoja, tuulilasin rikkoutumisvahinkoja ja tarjoaa sijaisauton tai keskeytyskorvauksen korjausajalta. Laajoista vakuutuksista korvataan tyypillisesti myös parkkipaikalla sattuneita kolhuja ja lunastetaan eri periaattein pahasti vaurioituneita ajoneuvoja.

 

Yhtiöiden tarjoamista vakuutusvaihtoehdoista saat palvelumme kautta tarkempaa tietoa alkuvuodesta 2017. Katsotaan silloin sinulle ja ajoneuvollesi sopivin vakuutusratkaisu.

 

 

Liikennevakuutus on pakollinen jokaiselle rekisterissä olevalle ajoneuvolle. Vakuuttamisvelvollisuus perustuu Liikennevakuutuslakiin. Voit vakuuttaa ajoneuvosi lisäksi vapaaehtoisella autovakuutuksella (kaskolla).

Autovakuutuksella voit turvautua esimerkiksi liikenne-, ilkivalta-, tuulilasi- ja rengasvahinkojen varalta. On hyvä huomioida esimerkiksi vakuutettavan ajoneuvon ikä ja merkki autovakuutuksen vakuutusturvia valittaessa.